EDIUS Workgroup 9 bevat alle functies van EDIUS Pro 9 en ondersteunt dezelfde plug-ins en hardware als EDIUS Pro 9. Bovendien biedt EDIUS Workgroup 9 extra functies en voordelen die we hierna zullen beschrijven.

EDIUS Workgroup 9 spreekt zowel TV omroepen als individuele gebruikers aan die behoefte hebben aan een uitgebreidere functieset. De 'Workgroup' maakt verbinding mogelijk met het Grass Valley STRATUS Video Produktion & Content Management System en werkt ook rechtstreeks met een Grass Valley K2 SAN-systeem. Verder worden netwerkoplossingen zoals verschillende MAM-systemen (media asset management) ondersteund.

Vooral in een TV uitzendomgeving met  EDIUS als sterke speler wereldwijd, zijn netwerkfuncties essentieel. Gecombineerd met GV STRATUS kunnen verschillende editors werken aan hetzelfde verhaal dat hetzelfde bronmateriaal, media en metadata deelt voor ultrasnelle finaal product.

De EDIUS-Stratus combinatie kan  simultaan leveren aan tal van bestemmingen, zoals play-outservers, contentbeheersystemen, socialemediakanalen en digitale bibliotheken.

De combinatie van EDIUS Workgroup 9 en GV STRATUS biedt ook een efficient contentmanagementsysteem, inclusief workflowautomatisering, beheer van gebruikersrechten en opslagoptimalisatie.

Zelfs op afstand werken vanuit een thuiskantoor of rechtstreeks vanuit de set is mogelijk, omdat dit systeem alleen een internetverbinding vereist. Je kunt verhalen zoeken, streamen en bekijken, maar ook projecten bewerken met proxy-modus in lage resolutie of het high-res-materiaal overbrengen naar je lokale opslag voordat je het bewerkt. Wanneer u klaar bent met bewerken, wordt het projectbestand automatisch aangepast door de GV STRATUS Render Engine-werkstationcomputer voor de laatste verwerking en uitvoer.

Als systemen niet zijn verbonden met GV STRATUS, kan proxy-modus bewerken ook beschikbaar worden gemaakt met behulp van de optionele EDIUS XRE-'conform engine'.

Anders dan EDIUS Pro 9 maakt de EDIUS Workgroup 9-versie offline-activering mogelijk. Daarom hoeft het bewerkingssysteem niet verbonden te zijn met internet. Het genereren van een EDIUS ID is mogelijk als u dat wilt, maar niet verplicht.

Bovendien is het alleen met EDIUS 9 Workgroup mogelijk om de preview-kwaliteit te selecteren. UHD / 4K-materiaal of clips met veel effecten en filters kunnen bijvoorbeeld in realtime worden bekeken. Bovendien is het alleen met de Workgroup-versie mogelijk om materiaal in UHD ("4K 16: 9") te bekijken met 50p / 60p op de referentiemonitor door I/O kaarten van bijv. Blackmagic Design of AJA.

Er zijn verschillende aanvullende verschillen tussen EDIUS Workgroup 9 en EDIUS Pro 9. We hebben die in de volgende tabel vermeld en daarnaast commentaar gegeven op enkele functies voor een beter begrip.