Hier kun je de nieuwe versie EDIUS 9.50 downloaden.

Amsterdam, 13 september 2019
Vandaag presenteert Grass Valley op het IBC in Amsterdam Grass Valley versie 9.50 van haar EDIUS montage software, die is uitgebreid met een groot aantal bijzondere gevraagde functies. Zoals altijd krijgen EDIUS 9 gebruikers de update naar versie 9.50 gratis.

Daarnaast lanceert Grass Valley vandaag een aantrekkelijke EDIUS 9 "Plus" Promotie die beschikbaar zal zijn tot wanneer de volgende versie van EDIUS wordt uitgebracht. Wie EDIUS 9 vanaf 13 september 2019 koopt, krijgt een gratis upgrade naar de volgende versie, die in 2020 wordt verwacht.
De volgende versies komen in aanmerking voor de promotie: EDIUS Pro 9 of Workgroup 9 volledige versies en (Jump) upgrades van versie 8 en oudere versies van EDIUS. De afgeprijsde EDU versies en de Home Edition komen niet in aanmerking. Net als bij EDIUS 8 en 9 kunnen EDIUS 9 en de volgende versie parallel op dezelfde PC worden geïnstalleerd. Meer informatie over de EDIUS 9 "Plus" promotie is te vinden op: www.edius.nl/plus

EDIUS 9.50 bevat onder andere de volgende nieuwe functies:

Multicam audiosynchronisatie
De synchronisatie van multi-camera-opnames is nu ook mogelijk via audio, naar de wens van veel gebruikers. De nieuwe functie wordt gebruikt bij opnamen met meerdere camera's of zelfs bij het toevoegen van geluidsopnamen van een Field Recorder. Synchronisatie is zowel voor de montage als tijdens de montage mogelijk, als bijvoorbeeld meer opnames aan het project worden toegevoegd. Ultrasnelle audio-analyse wordt bereikt door ondersteuning van clips in hun oorspronkelijk formaat. Een andere innovatie is de automatische aanpassing van het aantal camera's in de multicam preview. Bij de synchronisatie van  een nieuwe multicamreeks selecteert EDIUS automatisch de optimale weergave in overeenstemming met het aantal camera's. De automatische aanpassing van het aantal camera's in de multicam-preview is ook een innovatie.

Importeren van Blackmagic RAW-clips
EDIUS 9.50 ondersteunt de import van het nieuwe Blackmagic RAW formaat. EDIUS is dus waarschijnlijk de enige bewerkingssoftware op de markt die alle populaire RAW formaten ondersteunt. Braw-bestanden van de URSA Mini Pro en de Pocket Cinema 4K kunnen dus direct via het bin-venster worden geïmporteerd.
Bovendien profiteren workgroup gebruikers ook van de voor Blackmagic RAW geoptimaliseerde draft modus. Tot slot ondersteunt EDIUS 9.50 nu ook de speciale kleurruimtes van de Blackmagic-camera's.

Exporteren van Apple ProRes 4444-clips met een alfakanaal
In tegenstelling tot veel andere bewerkingssystemen, staat EDIUS de export van video's met alfakanaal toe. Nieuw in EDIUS 9.50 is de export inclusief alfakanaal  in  het formaat ProRes 4444. EDIUS Pro 9.50 staat de export van ProRes 4444 als MOV-bestand toe, EDIUS Workgroup 9.50 biedt ook de mogelijkheid ProRes 4444 MXF bestanden te exporteren.

Importeren van andere Raw camera formaten (Canon en Sony)
EDIUS 9.50 ondersteunt nu de import van Canon Cinema Raw Light materiaal van de onlangs geïntroduceerde Canon EOS C500 Mark II. Daarnaast is de Sony Raw ondersteuning  bijgewerkt naar versie 3.3. De import van Sony X-OCN materiaal is nu ook mogelijk in EDIUS 9.50 .

Nieuwe functies in Mync
De Media Management Software Mync ondersteunt nu onder andere de decodering van Blackmagic RAW materiaal. De kleurruimtes van de Blackmagic Design camera's zijn ook beschikbaar. Met de nieuwe “loop” weergavefunctie worden clips automatisch afgespeeld als een oneindige cyclus.

Meer informatie is te vinden in onze podcast over EDIUS 9.50 en in ons rapport van IBC naar EDIUS 9.50:

 

Op de vakbeurs "Digitalschnittmesse 2019" in München gaf Grass Valley dit jaar een vooruitblik op de nieuwe Audio Sync-functie in EDIUS. Deze functie zal beschikbaar zijn in de volgende update, EDIUS 9.50 . De komende update zal ook andere nieuwe functies bevatten en zal naar verwachting in september 2019 worden uitgebracht. In het volgende verslag van de beurs wordt de Audio Sync-functie nader toegelicht:

Grass Valley voldoet aan de wensen van veel particuliere gebruikers en biedt met de EDIUS Pro 9 Home Edition nu het bekroonde bewerkingsprogramma EDIUS Pro 9 aan met volledige functionaliteit van de Pro versie. Klanten besparen meer dan 50% op de prijs van normale volledige versie. De "Home Edition" is beschikbaar voor slechts 209€ plus BTW.

"Er zijn twee beperkingen" vertelt Michael Lehmann-Horn, CEO van Magic Multi Media GmbH en EDIUS Distributeur.   "De EDIUS Pro 9 Home Edition is uitsluitend gericht op particuliere gebruikers en mag niet commercieel worden gebruikt. Bovendien komt de Home Edition niet in aanmerking voor de normale upgrade naar een toekomstige EDIUS versie 10."

EDIUS Pro 9 staat bekend om zijn uitstekende prestaties en stabiliteit. Het is beschikbaar zonder abonnementsverplichting. In de huidige versie biedt de bewerkingssoftware talrijke geoptimaliseerde functies voor de creatieve videograaf en voor het monteren van  privé opnames van een huwelijksfeest of vakantiereis.  Tot de functies behoren multi-camera-bewerking en kleurcorrectie voor het creëren van een "film-look"  en voor de snelle correctie van kleurzweem. EDIUS Pro 9 ondersteunt bijna elke moderne camera-codec in oorspronkelijk formaat en maakt het mogelijk om materiaal  van verschillende beeldsnelheid en resolutie te mengen,  op een tijdlijn.
EDIUS Pro 9 draait al op een standaard notebook of kantoor PC en vereist daarom meestal geen extra investeringen in nieuwe hardware. Op www.EDIUS.NL kunnen gebruikers veel informatie vinden over EDIUS en er is gratis ondersteuning beschikbaar in het Nederlands.

Michael Lehmann-Horn : "We zijn blij dat we EDIUS Pro 9 Home Edition voor meer dan 50% van de prijs van de reguliere versie kunnen aanbieden. Dit is een zeer aantrekkelijk aanbod voor toegewijde particuliere gebruikers. EDIUS Pro 9 Home Edition kan worden aangeschaft via EDIUS resellers tot 31 augustus 2019".

Meer informatie is te vinden op www.EDIUS.NL.

Deze kleine update naar versie 9.40.4896 bevat een bugfix voor multicam prestatieproblemen die op sommige systemen zijn opgetreden. Details van deze update kunt u vinden in de EDIUS 9.40.4896 release notes.

Download EDIUS 9.40.4896

Grass Valley heeft versie 9.40 van zijn EDIUS montage oplossing uitgebracht. Zoals gebruikelijk zullen EDIUS 9 gebruikers gratis profiteren van de update. Versie 9.40 heeft belangrijke nieuwe functies en verbeteringen die de workflow van EDIUS 9 gebruikers aanzienlijk zal verbeteren.

EDIUS 9.40 biedt de volgende mogelijkheden:

  • Exporteren van Apple ProRes en importeren van ProRes Raw
  • Verbeterde multicam-functie met nieuw geïmplementeerde synchronisatieopties (incl. de aankondiging van de binnenkort te verschijnen audiosynchronisatie)
  • Geoptimaliseerde en makkelijke HDR-SDR-conversie met softclip-tone mapping
  • Geoptimaliseerde mask motion tracker
  • Importeren/exporteren van closed caption ondertiteling, inclusief het exporteren met een video stream
  • Nieuwe snelle H.265-software decoder voor verbeterde prestaties met HEVC-clips
  • Ondersteuning voor de nieuwste QuickSync-technologie voor processoren zoals i7-9700K of i9-9900K voor H.264/H.265-versnelling.
Daarnaast bevat EDIUS 9.40 nog een aantal andere functies, zoals ondersteuning voor het importeren van nieuwe formaten:  Sony Venice Raw, Panasonic P2 8K, snellere prestaties van Canon Cinema Raw Light en ondersteuning voor de export van H.264/H.265 in MOV wrapper.

Op de NAB 2019 produceerde magic multi media, distributeur voor EDIUS in EMEA en Noord-Amerika, een videoreportage over alle belangrijke functies en verbeteringen. U vindt deze rapportageop www.EDIUS.NL. Via deze website heeft u toegang tot gratis tutorials, podcasts, het EDIUS-gebruikersforum, updates en een gratis EDIUS-proefversie.

Tot eind mei 2019 krijgt iedereen die EDIUS 9 koopt, proDAD Vitascene V3 LE gratis als bonus  (normale prijs 167€+ BTW). Deze promotie is geldig voor alle versies van EDIUS Pro 9 en Workgroup 9: volledige versie, upgrade, jump upgrade, jump 2 upgrade en EDU. Alle details over deze promotie vindt u op www.EDIUS.NL/promo.

Anders dan andere professionele NLE-oplossingen is EDIUS beschikbaar voor aankoop en wordt u niet gedwongen een ongewenst abonnement af te sluiten. Meer informatie over EDIUS 9 is te vinden op www.EDIUS.NL.