Het toonaangevende video magazine "videoaktiv" in Duitsland heeft onlangs de videokwaliteit van high-end smartphones getest. Maar het opstellen van  deze ranglijst stond op het punt te mislukken toen de redactie begon met het bewerken van voorbeeldmateriaal om te exporteren en te presenteren aan hun online community op www.videoaktiv.de. Het is onmogelijk gebleken om die smartphone clips met het montage systeem te bewerken. De Adobe Premiere Pro-pc is verschillende keren gecrasht. "De problemen begonnen al tijdens het importeren", zegt het artikel, "talloze keren crashte Adobe Premiere Pro, ongeacht met welke smartphone clip we begonnen".

Het montagepersoneel van videoaktiv schakelde daarom zijn referentie bewerkingssysteem over van Premiere Pro naar Grass Valley EDIUS Pro 9 en EDIUS "importeerde vrijwel alle formaten vlekkeloos". Hoofdredacteur Joachim Sauer concludeert: "Dit is zeer waarschijnlijk onze nieuwe oplossing voor al het videomateriaal. Dit komt doordat de crashes van Premiere tijdens het laatste anderhalf jaar erger zijn geworden bij het mixen van verschillende codecs en formaten. Maar voor ons is het mixen van verschillende codecs en resoluties eerder de standaard workflow dan de uitzondering, net zoals het waarschijnlijk bij  jouw het geval is?"

We stellen het zeer op prijs dat dit artikel van het toonaangevende video magazine "videoaktiv" in Duitsland nogmaals onderstreept dat EDIUS een groot verschil maakt met zijn claim en echte prestaties als het gaat om "Edit Anything!".

Grass Valley heeft de nieuwste versie 9.30 van het montageprogramma EDIUS geïntroduceerd. In deze update zijn verschillende functies geïmplementeerd die aangevraagd zijn door filmmakers, TV stations en productiebedrijven. EDIUS 9 gebruikers kunnen de update naar versie 9.30 vanaf 17 september 2018 gratis downloaden als onderdeel van de reguliere functie  uitbreiding door Grass Valley.

 

 


Ondertitel weergave - Closed Caption display

Nieuwe functies zijn o.a. de ondertitel weergave, die de mogelijkheid biedt ondertitels in en uit te schakelen naar behoefte. De ondertitels worden niet in de afbeelding gebrand, maar maken deel uit van de metadata in de video stream. Dit biedt aan de  gebruikers de gewenste flexibiliteit.

50/60p tijd code weergave
Opnemen in 50 / 60p - ook in UHD - wordt steeds populairder en EDIUS heeft deze framesnelheden altijd ondersteund. Vanaf versie 9.30 heeft EDIUS nu ook 50 / 60p tijdcode weergave
geïntroduceerd. De frames zijn respectievelijk genummerd van 0 tot 49 of 59.

RED RAW decodering GPU-ondersteuning
EDIUS biedt intuïtieve en snelle kleurcorrectie tools, waardoor het ideaal is voor het bewerken van pittoreske  beelden, die vaak in RAW formaat worden opgenomen. Naast Sony Raw en Canon Raw biedt EDIUS 9.30  volledige GPU-versnelling voor RED Raw.

Meer opties voor optical flow
Als eerste montage software, was EDIUS 8.30 in staat overtuigende slow motion en conversies in de framesnelheid te doen in realtime. EDIUS 9.30 biedt nu de mogelijkheid om individuele parameters in te stellen om de beeldanalyse en interpolatie te optimaliseren voor een hoogwaardige  beeldkwaliteit. Hierdoor krijg U kwaliteitsverbetering in slow motion en frame rate snelheid conversie.

Uitbreiding van export mogelijkheden
Naast nieuwe formaten biedt de export nu vier standaardinstellingen in plaats van een. Als gebruiker kun je nu sneller exporteren naar als  standaard ingestelde formaten en kunt u ook toetsenbordcombinaties en knoppen instellen voor deze nieuwe mogelijkheden. Deze mogelijkheid is er voor het exporteren van naar een bestand  maar is er ook in de batch exportlijst waarmee u meerdere bestanden in een keer kan exporteren.
Kleuren markers en ander innovaties

“We zijn er heel trots op dat het EDIUS ontwikkelingsteam suggesties van de nieuws - en creatieve sector heeft kunnen implementeren in deze gratis 9.30 update” zegt Michael Lehmann‐Horn, CEO van magic multi media GmbH en Grass Valley EDIUS distributeur. Deze implementaties bieden bijvoorbeeld meer kleuren voor tijdlijn en clip markers zodat u uw beelden beter kunt organiseren. Verder is ook de ondersteuning voor video formaten uitgebreid aan de hand van verzoeken van individuele klanten.

Berliner Philharmoniker produceert met EDIUS 9 in UHD HDR
Michael Lehmann‐Horn noemt het Berliner Philharmoniker als een belangrijk voorbeeld van UHD HDR concert productie. Het orkest heeft wereldwijd een excellente reputatie. “Het Filharmonisch vroeg ons om de AVC Ultra MFX Exporter van EDIUS werkgroep uit te breiden. De uitbreiding hield onder andere in HDR metadata en additionele audio instellingen. Het EDIUS team maakte dit mogelijk. Nu kunnen de vele gebruikers van EDIUS workgroup voordeel halen net als het Filharmonisch orkest.”

ProDAD Vitascene V3 LE gratis tot eind van het jaar
Vanaf IBC is er een speciale campagne in Europa, Midden Oosten en Afrika (EMEA) die duurt tot het einde van het jaar. Een ieder die EDIUS 9 koopt vanaf 14 september 2018 ontvangt gratis hoogwaardige  video effecten van ProDAD van het effecten programma Vitascene V3 LE met een waarde van €167. Huidige gebruikers van EDIUS 9 hebben de mogelijkheid Vitascene V3 LE te kopen voor slechts €39.

Meer informatie onder: www.edius.nl/promo

Crossgrade promotie voor gebruikers die van andere montagesoftware  willen overstappen naar EDIUS
Gebruikers van andere montage software die willen overstappen naar EDIUS 9 kunnen de EDIUS Pro 9 (jump 2) kopen voor €369. Deze actie is alleen geldig in EMEA.

Alle prijzen zijn voorgestelde verkoopprijzen exclusieve lokale BTW.

De website www.edius.nl houdt u op de hoogte over eisen voor de crossgrade promotie, de nieuwe mogelijkheden in EDIUS versie 9.30, over het media management tool Mync die meegeleverd wordt en u kunt ook de 30 dagen proefversie downloaden. Op www.edius.nl/updates kunt u als gebruiker kunt de EDIUS 9.30 update binnenhalen. Op www.edius.net/podcast kunt u ook de laatste EDIUS podcast beluisteren die in detail ingaat op de nieuwe innovaties van EDIUS 9.30.

De kleine update van versie 9.21.3770 bevat bug fixes en  bijgewerkte ondersteuning voor Grass Valley Stratus. De update voor EDIUS 9.21 is gratis voor klanten die  EDIUS Pro 9 en Workgroup 9 bezitten. Details over de updates zijn te vinden in de EDIUS 9.21 release-opmerkingen.

Downloaden van EDIUS 9.21

Opmerking: Er zijn nieuwe functies gepland voor de komende EDIUS-versie 9.30 (Releasedatum: medio september 2018 op IBC).

Las Vegas 9 april 2018 - Op NAB 2018 introduceert Grass Valley de update 9.2 voor het video bewerkingsprogramma EDIUS. EDIUS 9.2 heeft nu additionele mogelijkheden om HDR video te monitoren en controleren. Er zijn ook nieuwe kleurenruimtes toegevoegd en een "floating license" model. Zoals altijd is ook deze update gratis voor de huidige gebruikers van EDIUS 9 binnen het reguliere verbeter programma van Grass Valley.


Nieuwe HDR video scopes
Via deze update krijgt EDIUS meer mogelijkheden voor professionele kleur correctie, zijn er nieuwe kleurenruimtes ook voor bewerking in HDR.
De nieuwe video scopes geven een uitgebreide mogelijkheid om een Signaal te analyseren zodat uw video materiaal optimaal in de kleurcorrectie bewerkt kan worden.
De nieuwe video scopes ondersteunen nu BT2020 en BT2100 kleurenruimtes naast REC 709
In EDIUS 9.2 zijn er naast de waveform en de vectorscope nu ook 'RGB parade' en 'RGB histogram'. De nieuwe tool maken het efficiënter om samen met de primaire kleurcorrectie, materiaal te bewerken.


Nieuwe kleuren ruimtes, nieuw kleurenbeheer
EDIUS 9.20 ondersteunt nu ARRI-ALEXA Wide Gamut / Log C en DJI-D-Gamut / D-Log.
Er is nu ook een manager voor de kleurenruimte presets die in de 'primary color correction' worden weergegeven. Het is nu mogelijk om te selecteren welke presets worden weergegeven. Aangepaste instellingen kunnen nu ook geëxporteerd worden voor import op andere EDIUS systemen.


Floating license model
Het floating license model biedt de mogelijkheid om EDIUS te installeren op een ongelimiteerd aantal werkstations in een bedrijf.
De floating license biedt u de mogelijkheid om vooraf een aantal licenties te kopen die u beheert binnen uw organisatie. EDIUS wordt gekocht en niet gehuurd. Het floating license model kan aangeschaft worden vanaf vijf EDIUS pro of EDIUS werkgroep licenties. Voor onderwijsinstellingen zijn er gereduceerde tarieven.


HDR ondersteuning in Mync
De Mync media manager die gebundeld is met EDIUS 9 ondersteund door deze update HDR preview, storyboard en bewerking en export. Export naar H.265 kan op systemen die beschikken over Intel Quicksync van de 6de, 7de en 8ste generatie.


Vedere verbeteringen in EDIUS
EDIUS 9.2 ondersteunt nu de import van Apple ProRes MXF en Sony Venice RAW. De verwerking van Canon Cinema RAW light materiaal van de Canon C200 is u verder geoptimaliseerd.
podcast

De huidige EDIUS podcast laat de nieuwe mogelijkheden in de update EDIUS 9.2 zien. Hier kun je  versie 9.20  downloaden.

EDIUS is een reguliere winnaar van 'professional journals’ vergelijkingstests en is een van de meest gebruikte montage programma’s. EDIUS is heel populair bij Youtubers, evenement filmmakers, universiteiten, productiehuizen, tv omroepen en overheidsinstanties.
Voor meer informatie kun u terecht op EDIUS WWW.EDIUS.NL. U kunt hier ook de gratis 30 dagen 'trial' versie vinden.

EDIUS 9.10 is nu beschikbaar via download.

De belangrijkste nieuwe functies zijn:

 • Export van H.265 via intel QuickSync-hardware-encoder:
  Bestands export met de moderne en nog effeciëntere H.265 Codec, 8bit en 10bit export.
  Let op: de H.265-codering is alleen beschikbaar in combinatie met een geschikte hardware-encoder. Vandaar dat het exporteren naar H.265 alleen mogelijk is met processoren waarin een QuickSync-hardware-encoder is geïntegreerd (lijst met geschikte processors met QuickSync). Zonder een dergelijke processor is het exporteren naar H.265 momenteel niet mogelijk. De nieuwste Intel-processors met geïntegreerde GPU bevatten zo'n hardware-encoder. De 6e generatie (Skylake) ondersteunt de H.265-export in 8 bit . De 7e generatie (Kaby Lake) en de 8e generatie (Coffee Lake) maken het mogelijk om te exporteren  naar H.265 in 8bit en 10bit .
 • XAVC Proxy-workflow:
  Import en automatische herkenning van Sony XAVC / XAVC-S Proxy-bestanden.
  Workflow: de proxy-bestanden kunnen rechtstreeks vanaf de camera, via FTP of vanaf de geheugenkaart of via een laptop worden overgebracht naar de monatge computer op het tv-station. De bestanden kunnen ook op een eenvoudige laptop worden bewerkt. Wanneer de XAVC-beelden met hoge resolutie eindelijk beschikbaar zijn na een lange gegevensoverdracht of via een geheugenkaart, kunnen de proxybestanden worden vervangen me de hoge resolutie clips  . Bij het importeren herkent EDIUS automatisch de  beelden met hoge resolutie. Zodra EDIUS de volledige XAVC-gegevens beschikbaar heeft, gebruikt de software ook automatisch de proxy-bestanden. Bij het overschakelen naar de proxymodus, hoeft EDIUS niet langer proxybestanden te genereren zoals eerder was vereist.
 • Verbeteringen van de mediabeheersoftware Mync:
  Snelle tagging van bestanden via snelkoppelingen, subclipworkflow voor het genereren van kortere clips, onder meer voor een nauwkeuriger trimmen en het verdelen van een lange clip in fragmenten. De update maakt het mogelijk meerdere stilstaande beelden tegelijk te bekijken (maximaal 10 ) voor een beter overzicht en een vereenvoudigd beoordelingsproces.  Uitgebreid lezen en integreren van bestandsmetadata, gebruik van de originele gegevens uit de bron bij het genereren van snapshots.
 • Verdere EDIUS-verbeteringen:
  Eliminatie van bepaalde problemen, voortgangsbalk op het EDIUS-pictogram in de taakbalk bij het exporteren en renderen van geselecteerde clips.

Onze EDIUS-podcast toont de nieuwe functies: