Hier kunt u de nieuwe versie EDIUS 9.51 direct downloaden. (Attentie: Als u Blackmagic Design I/O-hardware (zoals Intensity, DeckLink, UltraStudio) gebruikt, moet u updaten naar de nieuwste Blackmagic Design driver.)

Vandaag heeft Grass Valley versie 9.51 van zijn EDIUS- montage oplossing uitgebracht, die is uitgebreid met een aantal functies. Zoals altijd krijgen EDIUS 9 gebruikers de update naar versie 9.51 gratis. EDIUS 9.51 bevat onder andere de volgende nieuwe functies:

Blackmagic Raw 6K ondersteuning voor Blackmagic 6K
EDIUS 9.51 ondersteunt nu ook Blackmagic Raw van de Pocket Cinema Camera 6K en de Blackmagic Design Pocket 6K Film Gen 4 ISO kleurruimte.

Uitgebreide Quicktime-codec-ondersteuning
EDIUS ondersteunt veel Apple Quicktime formaten in hun oorspronkelijk formaat, anders dan veel andere montage oplossingen. EDIUS 9.51 wordt geleverd met extra native Quicktime import- en -exportcodecs. Dit maakt de  optionele installatie van Quicktime overbodig. EDIUS ondersteunt nu zowel de Apple Quicktime Animation codec als de video import codecs JPEG 2000, PNG en TIFF en de audio codecs HE-AAC, ALAC, ADPCM (IMA QT, IMA WAVE, MS), Opus en FLAC. Voor de export ondersteunt EDIUS nu de volgende MOV video codecs: QTRLE, PNG, MJPEG en JPEG 2000 en de audio codecs M4A (ACC, ALAC) en OGGG (Vorbis).

Verbeterde Blackmagic Design hardware-uitgang
In EDIUS 9.51 is de nieuwe Blackmagic Design SDK geïntegreerd. Dit resulteert in nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van de nieuwste Blackmagic capture cards (I/O oplossingen). Wanneer u bijvoorbeeld een HDR project bewerkt en een Blackmagic Design capture card gebruikt, die HDMI 2.0 ondersteunt, wordt het uitgaande signaal automatisch overgeschakeld naar de gebruikte kleurruimte. Momenteel ondersteunen de DeckLink 4K Extreme 12G en de UltraStudio 4K Mini de automatische schakeling van de kleurruimte via HDMI 2.0.

In de EDIUS Workgroup versie van de 9.51 update  is de 4K framerate uitgebreid met de mogelijkheden 100p, 119.88p to maximaal 120p. In het algemeen vereist de directe hardware-uitvoer van UHD 50p en hoger de EDIUS Workgroup versie. Verder is met de DeckLink 8K de weergave van 8K mogelijk via speciale EDIUS 8K turnkey systemen.

Video capturing en preview met AJA hardware
In EDIUS 9.51 is het nu mogelijk om met de AJA capture kaarten KONA 5 en KONA 1  op te nemen. Ook op het gebied van preview zijn er nieuwe mogelijkheden. De KONA 5 laat een preview toe van maximaal 4K 30p in de EDIUS Pro versie, tot 4K 60p in de Workgroup versie en zelfs tot 8K 60p met het 8K turnkey systeem. De KONA 1 ondersteunt een preview van maximaal Full HD 60p in de Pro en Workgroup versie.

Verdere verbeteringen in EDIUS
De Olympus OM-Log400 modus wordt ondersteund. EDIUS werkt nu met de kleurruimte van Olympus camera's zoals de OM-D E-M1X.
Net als bij de ProRes 4444 export ondersteunt de Workgroup versie van EDIUS 9.51 nu ook de export van Avid DNxHR 4444 MXF met alpha channel. Wie de DNxHD/HR optie koopt, krijgt deze functie ook in EDIUS Pro 9.51.
Verder zijn er veel kleinere algemene verbeteringen gebaseerd op de feedback van EDIUS gebruikers.

Verbeteringen in Mync
In de media management software Mync kunnen nu meerdere geselecteerde clips worden toegevoegd aan een nieuw storyboard of worden verwijderd uit het storyboard. Net als in EDIUS worden de native Quicktime codecs en ook het Raw formaat en de kleurruimte van de Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K en de Olympus OM-Log400 ondersteund.

Voor gedetailleerde informatie over de nieuwe functies kunt u onze podcast van EDIUS 9.51 bekijken.