Grass Valley brengt vandaag versie 9.52 van zijn EDIUS-bewerkingsoplossing uit. Sommige functies zijn toegevoegd aan de software. Zoals altijd ontvangen EDIUS 9-gebruikers de update naar versie 9.52 gratis.

Hier kun je de nieuwe versie EDIUS 9.52 downloaden. EDIUS 9.52 bevat de volgende nieuwe functies:

 

Ondersteuning voor EOS 1D X Mark III

Canon lanceert momenteel een nieuwe topklasse 1D X-camera: de EOS 1D X Mark III. Het is de eerste DSLR-camera met interne RAW-opname - tot 5,5K. De framesnelheid kan worden ingesteld tot 60p, in Full HD zelfs tot 120p. De maximale bitsnelheid is zeer hoog bij 2.600 Mbit. Met EDIUS 9.52 is het mogelijk om alle opnames van de EOS 1D X Mark III te verwerken. Tijdens de verwerking wordt Canon RAW versneld door de grafische kaart.

 

Proxy-workflow met EOS C500 Mark II

Canon zal binnenkort de nieuwe C500 Mark II-camera uitbrengen. Deze camera kan opnemen in RAW en biedt de mogelijkheid om tegelijkertijd proxybestanden te maken. In vergelijking met de RAW-bestanden met hoge resolutie zijn de proxy's relatief klein. Dit maakt een snellere verwerking mogelijk. De proxy's kunnen rechtstreeks van de camera naar het bewerkingsstation worden overgedragen via FTP of van de geheugenkaart via laptop. De editor kan de proxy's rechtstreeks importeren, ze in de tijdlijn invoegen en ze naar wens bewerken.

EDIUS maakt al een Sony XAVC-proxy-workflow mogelijk. Met EDIUS 9.52 wordt nu een Canon XF AVC-proxy-workflow ondersteund. Dit biedt grote voordelen. De C500 Mark II-camera neemt RAW-video op een CFexpress-kaart op, terwijl de proxy's tegelijkertijd op een SD-kaart worden geschreven. EDIUS herkent automatisch dat proxy's kunnen worden vervangen door materiaal met een hoge resolutie.

 

 

Uitgebreide AAF-export

Er is ook nieuws over de AAF-export. AAF wordt gebruikt om bestanden uit te wisselen tussen verschillende programma's binnen een productieproces. Het formaat zorgt ervoor dat de bestanden na bewerking nog steeds door andere applicaties kunnen worden gelezen.

Met EDIUS 9.52 kunt u nu AAF-bestanden uitvoeren via het normale exportdialoogvenster. Voorheen was de AAF-export alleen mogelijk via het menu-item Export Project - AAF. Nu is het ook beschikbaar in het reguliere exportvenster onder het menu-item Overige - AAF Project Exporter. Door de AAF-exporteur in het exportdialoogvenster op te nemen, zijn nu uitgebreide opties mogelijk. Bijvoorbeeld het toevoegen van een zichtbare tijdcode. Batch-export of configuratie als standaard export is nu ook beschikbaar.

 

Consistentiecontrole voor het herstellen van offline clips

Er zijn ook innovaties in het herstel van offline clips. Zodra u offline clips wilt herstellen, geeft EDIUS 9.52 het resultaat van een consistentiecontrole weer. Op deze manier kunt u direct zien of, bijvoorbeeld, de inhoud van de bestanden of de cliplengtes niet overeenkomen.

Download EDIUS version 9.52