Grass Valley® is verheugd EDIUS® 11 aan te kondigen op IBC 2023 in stand 9-A01.

EDIUS 11 wordt geleverd met een set AI-tools, die de editor zich laat  concentreren op het creatieve proces. EDIUS 11 is ook gereed voor de integratie van AI-diensten  van derden,  zowel online als offline. Mync® 11 is inbegrepen als een krachtig content management systeem voor elk type digitale media. Mync heeft een nauwe integratie in EDIUS 11. Voor groepssamenwerking binnen EDIUS-projecten waarbij meerdere EDIUS 11-clients zijn aangesloten, introduceert Grass Valley het Chorus Hub 11 Server systeem.

"Deze nieuwste versie van EDIUS zorgt voor een revolutie bij de volgende generatie creatieven met zijn geavanceerde Chorus Hub architectuur", zegt Katsushi Takeuchi, Vice President en General Manager Editing Systems bij Grass Valley. "Naast geavanceerde videoproductie met talloze nieuwe functies, is de gebruikerservaring verbeterd om een gebruiksvriendelijkere en comfortabelere bediening mogelijk te maken. "Met de toevoeging van de Chorus Hub 11 Server en de sterke integratie met Mync 11 is EDIUS stevig gepositioneerd voor creative editors, nu en in de toekomst."

Verbeteringen in de functionaliteit zijn onder andere de update van de ‘core engine’ met ondersteuning voor de nieuwste PC-omgevingen en GPU gebruik. Een nieuwe intelligente kleurcorrectiefilter optimaliseert videobeelden automatisch. Gebruiksklare glitch-effecten zijn inbegrepen. Met ‘adjustment clips' kan de gebruiker gemakkelijk effecten toepassen op meerdere clips.

Dankzij een op AI-gebaseerde spraakherkenning kan de editor zelfs extreme ruis beter dan ooit verwijderen. Om audio verder te verbeteren, heeft EDIUS 11 een nieuwe Audio Editor die ook een AI-gebaseerde spraak naar tekstworkflow ondersteunt. Met een nieuwe geïntegreerde, snelle en krachtige Titler kan de gebruiker tekst als ondertiteling in video branden.

Mync 11 biedt gebruikers geavanceerde functies voor contentbeheer en om het beeldmateriaal snel voor te bereiden voor bewerking. Een nieuw EDIUS 11 Mync tabblad brengt deze tools en bestanden direct binnen handbereik van de editor in EDIUS.

Met de nieuw ontwikkelde Chorus Hub 11 Server-technologie kan een team samenwerken en wordt het monteren efficiënter. De Chorus Hub 11 Server vormt het centrale punt voor monteren binnen een team en verbindt meerdere EDIUS 11 clients, de XRE Render Engine, Mync 11 en opslag. Door de Software Development Kit (SDK) van de Hub te integreren, kunnen AI-analyses diensten zoals automatische video- en fototags, kwaliteitscontrole (QC) en andere taken worden ingeschakeld.

"Deze nieuwe uitgave combineert de stabiliteit, gezette standaard voor prestaties en uitgebreide formaat ondersteuning van EDIUS met een breed scala aan nieuwe functies, krachtige AI-tools en een open structuur die klaar is voor de eisen van vandaag en morgen", zegt Michael Lehmann-Horn, CEO van magic multi media, EDIUS-distributeur en beheerder  van EDIUS.NET.

EDIUS 11 zal beschikbaar zijn in verschillende versies. EDIUS 11 Pro:  de standaardversie, EDIUS 11 Workgroup; die verbeterde connectiviteit opties biedt, en EDIUS 11 Broadcast die speciaal is ontworpen voor omroepstations. Net als in het verleden zullen er educatieve licenties en upgrades van oudere versies van EDIUS beschikbaar zijn. Wie EDIUS X koopt van 15 september tot en met 31 oktober 2023, krijgt een gratis EDIUS 11 upgrade. Meer informatie hierover op www.edius.nl/free.

De eerste levering van EDIUS 11, Mync 11 en de Chorus Hub 11 Server staat gepland voor 11 oktober. Meer informatie is dan beschikbaar op EDIUS.NET.