Tokyo,14e november 2018 - Grass Valley maakt de nieuwe versie 9.31 van het montageprogramma zoals gebruikelijk gratis beschikbaar voor alle EDIUS 9 gebruikers.
Het is een update met kleine verbeteringen. Niettemin bevat deze versie ook nieuwe functies. Details over de nieuwe functies worden getoond in onze EDIUS-podcast "Nieuw in EDIUS 9.31".

Nieuw zijn:
Uitbreiding van het dialoogvenster “Edit marker"
Zowel de Pro- als de workgroup versie bevatten nu een uitgebreid dialoogvenster "Edit marker" (Markering bewerken). Hierin is de kleur van de marker nu vrij te kiezen. Voor de indeling in hoofdstukken voor Blu-ray, DVD, Flash Video en Stratus zijn de standaard oranje markeringen beschikbaar. Het eindpunt en de duur kunnen worden ingesteld. Sequentie-markeringen hebben nu een anker optie. Voor nog snellere toegang tot het dialoogvenster is het nu ook mogelijk om een sneltoets of een knop in te stellen. Details over deze functie zijn te vinden in onze EDIUS-podcast "Nieuw in EDIUS 9.31".

Ondersteuning voor de nieuwe Fujifilm X-T3
EDIUS ondersteunt nu ook het HEVC / H.265-beeldmateriaal van de Fujifilm X-T3. Zo kunnen alle formaten van de nieuwe mirrorless camera nu direct worden verwerkt.

Nieuwe Nikon N-Log-kleurruimte
EDIUS ondersteunt nu ook de nieuwe Nikon-kleurenruimte N-Log. Dit betekent dat vrijwel alle momenteel bekende log-formaten zoals Arri Log-C, Canon C-Log, DJI D-Log, Fujifilm F-Log, JVC J-Log, Panasonic V-Log en Sony S-Log direct kunnen worden verwerkt. Deze ondersteuning maakt ook eenvoudige kleurruimte conversies mogelijk via de primaire kleurcorrectie.

Alleen voor de workgroup versie:

Preview device: video uit conversie
Deze functie is interessant voor gebruikers die bijvoorbeeld werken met UHD in 50p, maar alleen een UHD 25p bewerkingskaart of alleen een HD-monitor gebruiken. Tot nu toe was er simpelweg geen uitvoer mogelijkheid als het preview-apparaat het projectformaat niet ondersteunde. Nu biedt de conversie een preview van hogere resoluties en framesnelheden. Een algoritme controleert welk conversie formaat het meest geschikt is en compatibel met de hardware. Zowel in de Pro- als in de Werkgroep-versie 9.31 wordt de preview modus weergegeven in de statusbalk. Afhankelijk van de conversiemodus wordt een overeenkomstig symbool weergegeven. Details over deze functie zijn te vinden in onze EDIUS-podcast "Nieuw in EDIUS 9.31".

Monitor Regeling
De workgroup versie biedt een speciale HDR-monitor besturingsfunctie. Deze functie neemt de kleuren ruimtebediening over voor compatibele monitoren. Momenteel worden sommige EIZO-monitoren al ondersteund, vanaf versie 9.31 nu ook het model "EIZO ColorEdge CG279X".