Hier kun je de nieuwe versie EDIUS 9.50 downloaden.

Amsterdam, 13 september 2019
Vandaag presenteert Grass Valley op het IBC in Amsterdam Grass Valley versie 9.50 van haar EDIUS montage software, die is uitgebreid met een groot aantal bijzondere gevraagde functies. Zoals altijd krijgen EDIUS 9 gebruikers de update naar versie 9.50 gratis.

Daarnaast lanceert Grass Valley vandaag een aantrekkelijke EDIUS 9 "Plus" Promotie die beschikbaar zal zijn tot wanneer de volgende versie van EDIUS wordt uitgebracht. Wie EDIUS 9 tussen 13 september 2019 en 31 december 2020 koopt, krijgt een gratis upgrade naar de volgende versie.
De volgende versies komen in aanmerking voor de promotie: EDIUS Pro 9 of Workgroup 9 volledige versies en (Jump) upgrades van versie 8 en oudere versies van EDIUS. De afgeprijsde EDU versies en de Home Edition komen niet in aanmerking. Net als bij EDIUS 8 en 9 kunnen EDIUS 9 en de volgende versie parallel op dezelfde PC worden geïnstalleerd. Meer informatie over de EDIUS 9 "Plus" promotie is te vinden op: www.edius.nl/plus

EDIUS 9.50 bevat onder andere de volgende nieuwe functies:

Multicam audiosynchronisatie
De synchronisatie van multi-camera-opnames is nu ook mogelijk via audio, naar de wens van veel gebruikers. De nieuwe functie wordt gebruikt bij opnamen met meerdere camera's of zelfs bij het toevoegen van geluidsopnamen van een Field Recorder. Synchronisatie is zowel voor de montage als tijdens de montage mogelijk, als bijvoorbeeld meer opnames aan het project worden toegevoegd. Ultrasnelle audio-analyse wordt bereikt door ondersteuning van clips in hun oorspronkelijk formaat. Een andere innovatie is de automatische aanpassing van het aantal camera's in de multicam preview. Bij de synchronisatie van  een nieuwe multicamreeks selecteert EDIUS automatisch de optimale weergave in overeenstemming met het aantal camera's. De automatische aanpassing van het aantal camera's in de multicam-preview is ook een innovatie.

Importeren van Blackmagic RAW-clips
EDIUS 9.50 ondersteunt de import van het nieuwe Blackmagic RAW formaat. EDIUS is dus waarschijnlijk de enige bewerkingssoftware op de markt die alle populaire RAW formaten ondersteunt. Braw-bestanden van de URSA Mini Pro en de Pocket Cinema 4K kunnen dus direct via het bin-venster worden geïmporteerd.
Bovendien profiteren workgroup gebruikers ook van de voor Blackmagic RAW geoptimaliseerde draft modus. Tot slot ondersteunt EDIUS 9.50 nu ook de speciale kleurruimtes van de Blackmagic-camera's.

Exporteren van Apple ProRes 4444-clips met een alfakanaal
In tegenstelling tot veel andere bewerkingssystemen, staat EDIUS de export van video's met alfakanaal toe. Nieuw in EDIUS 9.50 is de export inclusief alfakanaal  in  het formaat ProRes 4444. EDIUS Pro 9.50 staat de export van ProRes 4444 als MOV-bestand toe, EDIUS Workgroup 9.50 biedt ook de mogelijkheid ProRes 4444 MXF bestanden te exporteren.

Importeren van andere Raw camera formaten (Canon en Sony)
EDIUS 9.50 ondersteunt nu de import van Canon Cinema Raw Light materiaal van de onlangs geïntroduceerde Canon EOS C500 Mark II. Daarnaast is de Sony Raw ondersteuning  bijgewerkt naar versie 3.3. De import van Sony X-OCN materiaal is nu ook mogelijk in EDIUS 9.50 .

Nieuwe functies in Mync
De Media Management Software Mync ondersteunt nu onder andere de decodering van Blackmagic RAW materiaal. De kleurruimtes van de Blackmagic Design camera's zijn ook beschikbaar. Met de nieuwe “loop” weergavefunctie worden clips automatisch afgespeeld als een oneindige cyclus.

Meer informatie is te vinden in onze podcast over EDIUS 9.50 en in ons rapport van IBC naar EDIUS 9.50: