Eind april vond dan na een periode van afwezigheid eindelijk weer  de NAB Show plaats in Las Vegas. De grootste Broadcast en Video vakbeurs ter wereld presenteerde veel nieuws rondom Grass Valley EDIUS X. In ons NAB Show Report 2022 nemen we een aantal van de nieuwe functies  in de nieuwste versie 10.32 van EDIUS X onder de loep:

Nieuwe functies:

  • Nikon Z9 N-Raw formaat met N-Log kleurruimte en Nikon Z9 ProRes RAW ondersteuning
  • 8K-ondersteuning: EDIUS X Pro kan nu projecten maken, bewerken en exporteren in resoluties tot 8K (voorheen alleen beschikbaar in Workgroup
  • Uitgebreide Kopieer Clip Attributen functie: Plak attributen op meerdere clips
  • Uitgebreide Kopieer Clip Attributen functie: Kopieer en plak clip-kleur
  • Uitgebreide HLS formaat bewerking en export, bijzonder interessant voor klanten die veel beeldmateriaal hebben in de S3 opslag van Amazon

Zoals altijd profiteren EDIUS X gebruikers gratis van de 10.32 update.

Installatie EDIUS Hub Server

Op de NAB Show 2022 presenteerde Grass Valley voor het eerst de nieuwe EDIUS Hub Server-installatie. Hierdoor wordt EDIUS X Workgroup een echte werkgroepversie wordt.

De EDIUS Hub Server-installatie kan in de cloud op AWS-systemen of lokaal op het eigen netwerk van de gebruikers worden uitgevoerd. In principe is de metadata informatie (zoals markers en tags), direct beschikbaar op alle systemen die verbonden zijn met de Hub Server en kan meteen gedeeld worden. Met dit systeem is het ook mogelijk om te renderen in het netwerk op meerdere rendersystemen, in plaats van renderen op de workstations.

De EDIUS Hub Server installatie zal naar verwachting op vele gebieden worden gebruikt, bijvoorbeeld door nieuws, onderwijs en overheid.

AMPP

Ander groot nieuws van de NAB Show 2022 is het AMPP (Agile Media Processing Platform). Dit is een partnerplatform waar fabrikanten (Grass Valley en anderen) gebruik van kunnen maken om hun diensten aan te bieden. Op de NAB Show 2022 werd voor het eerst de AMPP MAM (Media Asset Management) integratie getoond. EDIUS kan toegang krijgen tot de mediabestanden en metadata van AMPP MAM. Dit is vooral interessant met het oog op AI-verwerking. De pandemie is een grote vernieuwende factor geweest en veel bezoekers op de NAB waren op zoek naar oplossingen hoe samen te werken zonder op dezelfde plaats te zijn. AMPP is daar het perfecte platform voor, en we zijn er trots op dat EDIUS nu deel uitmaakt van dit platform.

Bekijk onze NAB Show Reportage 2022 voor meer gedetailleerde informatie!