Aanvankelijk produceerde hij tekenfilms, daarna ging Przemek Petryszyn verder met het produceren van tv-sportverslagen en richtte vervolgens zijn eigen tv-kanaal op, dat nu, met meer dan vier miljoen abonnees, één van de toonaangevende lifestyle-kanalen van Polen is. EDIUS was er vanaf het begin bij en vormt nog steeds de kern van alle activiteiten.

Przemek Petryszyn en EDIUS hebben samen een lange geschiedenis. Meer dan een decennium geleden had de nu 42-jarige al een bewuste keuze gemaakt om EDIUS te gebruiken. En dit, ondanks Przemek Petryszyn destijds geen videofilms maakte. Przemek Petryszyn woont en werkt in Bielsko-Biała in het zuiden van Polen, vlakbij de Tsjechische grens. In Bielsko-Biała zijn veel beroemde animatiefilms gemaakt.

Przemek Petryszyn CEO
Przemek Petryszyn, oprichter en CEO van "Active Family"

"Mijn vader werkte al in deze branche en ik genoot ook van de creatieve samenwerking met de animatie-artiesten", beschrijft Przemek Petryszyn zijn weg naar EDIUS. De technologie was echter vaak problematisch, zowel toen als nu, omdat artiesten hun handgetekende animaties afleverden in een grote verscheidenheid aan bestandsformaten en codecs. "We hebben montageprogramma's zoals AVID Media Composer, Apple Final Cut en Adobe Premiere Pro uitgebreid getest. Maar deze programma's ondersteunden niet de verscheidenheid aan bestandsformaten die we nodig hadden. Bovendien bleven ze crashen", herinnert Przemek Petryszyn zich.

“We konden ons geen vertragingen of  crashes veroorloven”

Petryszyn en zijn team leverden animaties voor tv-commercials aan bureaus. "We hadden vaste deadlines en zelfs dan konden we ons geen vertragingen of crashes veroorloven. Nadat we waren overgestapt op EDIUS, hadden we het exacte platform met de combinatie van prestatie, betrouwbaarheid en veelzijdigheid die we wilden."

EDIUS gaf Przemek Petryszyn ook een perfect overzicht van de status van projecten. De onderste van de drie sporen bevatte het storyboard-ontwerp. In de track hierboven zijn de door de artiesten aangeleverde clips gearrangeerd. "En dit gebeurde zonder enige conversie, want zelfs toen al verwerkte EDIUS met bijna elk formaat native", meldt Przemek Petryszyn. Ten slotte, was het resultaat voor de bestandsexport in track 3 boven.

"Dit was een absoluut perfecte workflow en we hebben er zeer succesvol mee kunnen werken. Rond 2013 raakte de animatiemarkt in Polen echter in een diepe crisis." Destijds werd de berichtgeving rond recreatieve sporten zoals nordic walking des te populairder. Bood dit een nieuwe markt met nieuwe kansen? Przemek Petryszyn: "Het was altijd erg tijdrovend om de animaties te maken. Ik was toen 30 jaar en wilde een medium waarmee we sneller resultaten konden boeken. We investeerden in onze eerste camera, de Sony FS-100, en begonnen met het produceren van onze eigen reportages. We zijn yoenook begonnen met het voorbereiden van een demo van een tv-zender omdat de feedback zo positief was.”

Oprichting van TV-zender “Active Family

Deze sportreportages waren inderdaad zo succesvol dat Przemek Petryszyn al na korte tijd zijn eigen televisiestation oprichtte. Oorspronkelijk opgericht als "Family Sport" en onlangs omgedoopt tot "Active Family", is het kanaal in Polen zowel op het kabelnetwerk in HD-kwaliteit als via satelliet in SD beschikbaar.

Tegenwoordig is het kanaal één van de toonaangevende Poolse lifestyle-kanalen binnen de betaalzenders, met meer dan vier miljoen abonnees. "Active Family" biedt internationale shows en documentaires, die onder licentie worden gekocht en vervolgens worden aangepast voor de Poolse markt. Het bijzondere hoogtepunt van "Active Family" zijn echter twee dagelijkse talkshows van een uur, die Przemek Petryszyn volledig in zijn eentje produceert.

In de show "Moontalk" presenteren beroemdheden en acteurs actuele film- en theaterprojecten. De tweede eigen productie, "Wielkie Oczy" ("Grote Ogen"), gaat over alle soorten prestaties en superlatieven. Ook hier leidt een presentator de show via gesprekken met gasten en beroemdheden.

Twee dagen aan shows staan ​​gelijk aan 600 gigabyte aan beeldmateriaal

Vier afleveringen van elke show worden in twee opeenvolgende dagen in Warschau opgenomen. Dat de shows doorgaans zonder publiek worden opgenomen bleek tijdens de Corona-pandemie een groot voordeel. Als de planning het toelaat, begeleidt Przemek Petryszyn de productie op locatie in Warschau en rijdt tenslotte, uitgerust met ongeveer 12 volle geheugenkaarten, terug naar de postproductie studio in Bielsko-Biała voor montage, zo'n 300 kilometer verderop.

"We nemen de shows op met vier Panasonic S1's in UHD-kwaliteit. In totaal gaat het om 600 gigabyte aan materiaal, dat we vervolgens overzetten naar de montage-pc. Daarna begint de montage met EDIUS 9.5 als een multicam UHD-project in proxy-modus." Przemek Petryszyn legt uit: "We kijken erg uit naar de uitbreidingsmogelijkheden van EDIUS X, zodat we dan, onder andere de proxybestanden, waarschijnlijk helemaal niet nodig zullen hebben."

Tijdens de looptijd van het huidige seizoen is Przemek Petryszyn echter nog niet van plan om te upgraden naar de huidige versie, dit om elk risico op verstoring uit te sluiten. En inderdaad, Przemek Petryszyn is al volledig overtuigd van EDIUS 9.5, zowel wat betreft de workflow als functies en stabiliteit.

Przemek Petryszyn: "EDIUS is heel gemakkelijk te leren en overtuigt met zijn logica. Als iemand van een ander montageprogramma komt, dan zou deze persoon geen enkel probleem moeten hebben om heel snel effectief met EDIUS te werken."

Momenteel heeft "Active Family" twee EDIUS montagesuites. Hiervan is één station op maat gemaakt voor het bewerken van de gekochte shows van voornamelijk Britse en Amerikaanse oorsprong. Hier worden Poolse voice-overs toegevoegd, evenals actuele populaire muziek.

“Met EDIUS geniet ik nog steeds van editen en postproductie”

De twee eigen producties worden gemonteerd op de tweede montagesuite. Przemek Petryszyn legt uit: "Ik doe de montage en bewerking zelf, want met EDIUS geniet ik nog steeds van de montage en postproductie. Om een ​​compleet programma van 42 minuten  te monteren in drie segmenten (vanwege de reclameblokken is de totale zendtijd 60 minuten), heb ik ongeveer zes uur werktijd nodig, inclusief kleurcorrectie, audio-optimalisatie en multicam-bewerking.

Voor de audioverwerking gebruiken we de Izoptope-compressor als EDIUS-plug-in. Met slechts minimale inspanning bereiken we een optimale verstaanbaarheid en gelijke geluidsniveaus. We werken met extra audiotracks voor het toevoegen van muziek en komische audio-effecten zoals applaus en lach. Om deze tracks snel en gemakkelijk te bedienen, gebruik ik graag de audiomixer die het volume tijdens het afspelen kan aanpassen.

De hoogwaardige UHD-opname laat ons voldoende speelruimte voor eventuele nodige correcties. Voor kleur- en helderheidscorrecties gebruik ik de 'Primary Color Correction' filter. Deze maakt het mogelijk om elke kleurverschuiving van de vier camera's snel en intuïtief te matchen. Ook de belichting kan met deze filter optimaal worden aangepast.

“Onze belangrijkste creatieve tool”

Ik werk vooral graag met de EDIUS-shortcuts, omdat dit een zeer effectieve en snelle workflow mogelijk maakt. Dit omvat ook de mogelijkheid om tijdens het afspelen in realtime in het multicam-project met het toetsenbord over te schakelen van de ene camera-opname naar een andere camera.

Deze 'live-switching' geeft je het gevoel in een uitzendstudio te zijn en laat je heel spontaan te werk gaan. En als een cut niet perfect is, kunnen we deze later makkelijk verfijnen door de markeringen op de tijdlijn te verplaatsen."

Met batch-export worden de drie segmenten van een show geëxporteerd als HD-bestanden in MXF-formaat. "Nogmaals, we zijn blij dat EDIUS X ons in staat zal stellen de export als achtergrondtaak uit te voeren. We kunnen dus de volgende show al bewerken terwijl EDIUS X de bestanden exporteert."

Przemek Petryszyn heeft verdere plannen voor de toekomst met zijn "Active Family"-kanaal. Binnenkort is het programma ook via internet beschikbaar voor abonnees. Het programma-aanbod wordt nog verder uitgebreid. Hij zegt dat het nog te vroeg is om details bekend te maken. Maar één ding is zeker voor de succesvolle zenderexploitant Przemek Petryszyn: "EDIUS blijft ons belangrijkste creatieve hulpmiddel, nu en in de toekomst!"

Naar de website van “Active Family “: https://activefamily.pl/