Huwelijks- en evenement filmer Christian Valeri begon zijn carrière rond de eeuwwisseling. Christian en zijn vrouw Silvia zijn gevestigd in het centrum van Italië en bieden alle diensten rond videoproductie. Christian heeft de afgelopen jaren verschillende huwelijksprijzen gewonnen. Voor hem gaat het erom de emoties van de vastgelegde gebeurtenis te herscheppen. Om zich volledig te kunnen concentreren op het creatieve proces heeft Christian Valeri vanaf het begin gekozen voor EDIUS.


Klaar voor de huwelijksreportage

Van kinds af aan droomde ik ervan om films te maken. Ik begon dit prachtige beroep in 2000 toen ik 16 jaar oud was. Mijn vriend en vroegere baas Duilio begon toen de eerste videostudio in de regio waar ik woon, in het midden van Italië in de regio Marche. Ik ging naar deze studio om een film te ontwikkelen. In die tijd moest je nog ontwikkelen in een fysiek laboratorium in plaats van software.

Van donkere kamer naar video

Ik bevond me in zo'n futuristische omgeving, met veel beeldschermen, toetsenborden en andere geavanceerde apparaten. Ik was nogal onder de indruk...


20 jaar geleden: Mijn eerste camera

Maar ik maakte van de gelegenheid gebruik om mijn eerste video, opgenomen en gemonteerd op een VHS-band, te laten zien aan de eigenaar van de studio. In die tijd was videomontage nogal omslachtig omdat men te maken had met de beperkingen en de vrij slechte kwaliteit van VHS machines. Niettemin vond de eigenaar van de studio mijn "werk" goed.

Vanaf die dag, meer dan twintig jaar geleden, ben ik altijd blijven genieten van het vertellen van verhalen en het documenteren van gebeurtenissen, het bewaren van kostbare momenten die in de toekomst gedeeld kunnen worden.

Positieve energie gegenereerd door feedback van klanten

Ik werk graag samen met mensen en dat geldt ook voor de relatie met mijn klanten. Op het moment dat ik de voltooide montage bij hen aflever, het moment dat zij het resultaat voor het eerst zien en zulke positieve feedback geven, krijg ik evenveel positieve energie voor toekomstige projecten.


20 jaar later: Genieten van het werk met mijn klanten

Dit in tegenstelling tot  de beginjaren  toen het montage proces helemaal niet leuk was. Het was  eigenlijk heel ontmoedigend. In het begin werkte ik met andere software, zeer populair in postproductie, maar ik heb veel slaap verloren door alle systeem crashes en ben uren montage kwijtgeraakt. Ik wilde dus graag andere oplossingen uitproberen in de hoop op meer stabiliteit en om mijn zenuwen te sparen. Ongeveer tien jaar geleden ontdekte ik eindelijk EDIUS. En ik realiseerde me dat het werkelijk elke fase van mijn werk vereenvoudigde, dat ik afscheid nam van crashes en saaie procedures waar ik voorheen mee te maken had. Het was ook een kwestie van motivatie, want als je zonder problemen werkt, kun je je volledige potentieel benutten en van het proces genieten.

De emotie vastleggen en  recreëren

Met mijn video's probeer ik de sfeer en de emoties van het evenement vast te leggen en te recreëren. Vaak volg ik geen chronologische volgorde. In plaats daarvan concentreer ik me op het oproepen van emoties, zodat de klant het speciale moment van het evenement opnieuw kan beleven. Audio is erg belangrijk voor een meeslepende ervaring, dus gebruik ik veel live audio samen met muziek die gerelateerd is aan het evenement. Om de audio te optimaliseren, gebruik ik de plug-ins van EDIUS. Die werken goed voor zowel het verbeteren van spraak als het onderdrukken van ongewenste achtergrondgeluiden.

Voor de video effecten gebruik ik filters van NewBlueFX en Vitascene. Maar naar mijn mening moeten effecten slechts  "complimenterend" zijn, ter ondersteuning van de echte beelden. Visuele effecten mogen nooit de video domineren.

Ik ben getrouwd met Silvia, een EDIUS editor!

Het was misschien wel een van de gelukkigste toevalligheden dat de vrouw op wie ik verliefd werd en met wie ik trouwde, ook wist hoe ze met camera's en met EDIUS moest werken! Ik denk dat het vrouwelijke gezichtspunt me altijd heeft geholpen om mijn werk op de beste manier te voltooien, vooral tijdens de opnames.


Silvia en ik zijn een dreamteam

Gevoeligheid is in veel gevallen nodig, zoals bij bruiloften. Samen werken aan dergelijke projecten komt de kwaliteit zeer ten goede en het maakt het werken nog aangenamer.

EDIUS is het perfecte montage programma voor al onze opdrachten, inclusief theatershows en concerten.  Wanneer we met meerdere camera's filmen, doen we de montage als een multicam project. Met EDIUS kunnen we dan in real time schakelen naar de verschillende camerasporen, net alsof een regisseur voor een live console zou zitten om te schakelen. Dit maakt de montage zeer intuïtief, en elke niet zo perfecte overgang kan later gemakkelijk worden gefinetuned door de schakelposities op de tijdlijn aan te passen.

Snelheid en veelzijdigheid

Waar nodig, misschien omdat de mobiele notebook niet zo krachtig is, stelt EDIUS ons in staat om de afspeelkwaliteit geleidelijk te verlagen, waardoor een stottervrije weergave mogelijk is. Dit stelt ons ook in staat om een snelle eerste montage te doen, om aan onze klant te laten zien, terwijl het evenement nog loopt.

Bewerken met EDIUS

Alles bij elkaar zijn de beelden van een evenement meestal ongeveer 8 uur lang, geschoten met 2 camera's, een drone en een action cam die ik tijdens het evenement op verschillende posities plaats. De gemonteerde video is meestal ongeveer 20 minuten lang, uiteraard afhankelijk van het karakter van het evenement.

Ik film altijd in 4k, voornamelijk op 50p, soms 100p en in speciale gevallen zelfs 1000p, waarbij ik de resolutie verlaag. Ik besteed enige tijd aan de kleurcorrectie in een vroeg stadium van het montageproces. Dan kan ik beter beoordelen wat de look moet zijn en hoe ik alles aan elkaar kan knopen. De snel te gebruiken en intuïtieve Primary Color Correction filter van EDIUS is een geweldig hulpmiddel dat ik daarvoor graag gebruik. Deze filter is ook zeer geschikt voor het corrigeren van witbalans problemen of om wat meer verzadiging of contrast in te stellen. Hoewel gecorrigeerd en geoptimaliseerd ziet het beeld er nog steeds natuurlijk uit zonder kwaliteitsverlies.

Projecten archiveren op NAS en cloud

Ik bewaar het beeldmateriaal van elk project minstens 2 jaar op een NAS en in de cloud. Van tijd tot tijd moet ik oudere projecten opnieuw openen. Dit is een ander groot voordeel van EDIUS, want werken aan oudere projecten is nooit een probleem. Ik heb nooit problemen gehad, hoe oud die projecten ook waren.

De markt voor Huwelijksfilmers in Italië

De huwelijksmarkt in Italië is nogal onvoorspelbaar. Er zijn periodes waarin ik meer aanvragen krijg dan ik aankan. En er zijn ook zeer trage tijden. Maar als huwelijksfilmer in Italië mag ik niet klagen. De gemiddelde prijs om een bruiloft te filmen ligt rond de 2500 EURO.


Ik hou ervan bruiloften te fotograferen en de sfeer vast te leggen

Sociale media hebben me in het begin erg geholpen, waardoor mijn werk, mijn stijl en mijn betrokkenheid bekend werden. Vandaag de dag, goed of slecht, heb ik niet meer de nodige tijd om Facebook, Instagram, Twitter of YouTube allemaal “up to date” te houden.

Maar  met andere klanten die mijn werk aanbevelen en met zelfs een paar voorbeelden online, kan ik de aandacht trekken van kleine tot middelgrote bedrijven voor nieuwe producties. Op Vimeo kun je verschillende voorbeelden vinden van mijn evenementenwerk en als huwelijksfilmer: vimeo.com/christianvaleri

Formaat en bestandsconversie met EDIUS

Om mijn verhaal af te maken, kom ik graag terug op de studio van meer dan 20 jaar geleden. Mijn vrouw en ik bieden nu ook diensten aan!

En vandaag ben ik ook omringd door veel videomachines. We ontwikkelen natuurlijk geen film, maar we bieden allerlei soorten video- en formaat-conversie aan. Met EDIUS en speciale hardware neem ik audio/video op van oude tapes (VHS, VHS-C, mini-dv, BETA, VIDEO2000, enz.) Ik bewerk en voltooi de projecten vervolgens met EDIUS. Ik gebruik EDIUS ook voor bestandsconversie, vanwege de grote compatibiliteit met codecs en formaten. Met EDIUS ervaar ik nooit kwaliteitsverlies.


Ik ben erg blij te doen waar ik meer dan 20 jaar geleden van droomde: filmen  en monteren  voor de kost en genieten van elk aspect van het proces.