Saul Carassalle draait in Groenland

Mijn naam is Sara Bonatti (46). Samen met mijn collega Saul Carassalle (48) maak ik content voor Italiaanse tv-zenders. Saul is de cameraman  in ons team en  ik ben verantwoordelijk voor de montage.

We zijn een onafhankelijk team en filmen en monteren voornamelijk documentaires en regionale reclamespots. Ons tijdschema is vaak erg krap. We  vertrouwen daarom op een snel en stabiel  montage programma om niet opgehouden te worden door technische- of compatibiliteitsproblemen. EDIUS is daarom al vele jaren ons montage programma. Hoewel ik andere programma's  zoals Adobe Premiere en DaVinci Resolve van tijd tot tijd bekijk, is gebleken dat ze geen alternatief zijn en is er geen reden geweest om te veranderen. EDIUS is gewoon de perfecte oplossing voor onze behoeften en de daarbij horende snelle workflow.

Afhankelijk van het onderwerp kan het zijn dat we een paar dagen in Groenland filmen en kort daarna naar Dubai reizen om de lancering van een nieuw cruiseschip te verslaan, zoals we in november vorig jaar deden. Verschillende opdrachten kunnen totaal verschillende camera-opstelling vereisen, wat resulteert in een aantal verschillende bestandsformaten. Soms voeg ik ook wat bestaand beeldmateriaal, motion graphics of andere geschikte grafische elementen aan het project.

Zonder technische beperkingen
EDIUS stelt mij in staat om dit allemaal te doen zonder enige technische beperkingen. Ik heb nog nooit enig type bronmateriaal hoeven te converteren. Ik kan elk type camera, elke codec en elk bestandstype gebruiken zonder te hoeven transcoderen. En ik kan zelfs automatisch verschillende framerates en resoluties op één tijdlijn mixen.

EDIUS stelt ons in staat om heel snel en veelzijdig te zijn dat we ons volledig kunnen concentreren op het creatieve proces. Het is erg handig dat we met EDIUS een snelle ruwe montage kunnen doen, zodat we vrijwel direct na de opname een eerste indruk kunnen delen. We gebruiken het  om soms de mensen die bij de productie betrokken zijn een snelle preview en inzicht in het project te geven.

EDIUS is snel, zelfs op standaard hardware, omdat het programma zeer efficiënt gebruik maakt van hardwarebronnen zoals Intel QuickSync. Ik kan een complex project zelfs op een notebook monteren. Wanneer de realtime weergave dreigt te stotteren, vanwege de veelheid aan videosporen of uitzonderlijk hoge datasnelheden, kan ik de preview-kwaliteit verlagen. Bij het bewerken van een UHD project merk ik niet eens een mindere kwaliteit op mijn notebook scherm. En natuurlijk is het exporteren van het project altijd in de hoogste kwaliteit.

Ideale oplossing voor ultrasnelle doorlooptijden
Ik ben erg blij met de nieuwe achtergrond render functie in EDIUS X. Nu kan ik doorgaan met mijn montage-werk terwijl een reeds voltooid deel door EDIUS X wordt geëxporteerd als een achtergrondtaak. Dit maakt EDIUS X een ideale oplossing voor ultrasnelle doorlooptijden.

De nieuwe audio correctie filters in EDIUS X zijn ook erg nuttig gebleken. Hiermee kunnen een aantal zeer typische audio problemen snel worden opgelost, bijvoorbeeld het verminderen van galm.

Hoewel we in het verleden verschillende ENG broadcast camcorders hebben gebruikt, zijn we om creatieve redenen al snel overgestapt op DSLR camera's zoals de Panasonic GH5s. Aangezien EDIUS alle opnamemodi ondersteunt, kunnen we kiezen wat het beste bij onze behoeften past. Met EDIUS kunnen we ook volledig gebruik maken van de bredere kleurruimten zoals V-LOG en HLG. De filter voor primaire kleurcorrectie kan het beeld dan automatisch converteren naar de gewenste doel kleurruimte zoals Rec.709 en zo het grote dynamische bereik van de camera volledig benutten.

Met EDIUS heb ik geen last van technische beperkingen. Ik heb het gevoel dat ik gemakkelijk nieuwe creatieve ideeën kan uitproberen omdat EDIUS me nooit beperkt. We hebben zelfs verschillende prijzen gewonnen voor de art direction van ons werk.

Naast TV formats hebben we gewerkt aan verschillende low budget documentaires zoals deze voor de Fondazione Leonardo: Di padre in figlio - Documentario Archivio storico OTO Melara (Van vader tot zoon - Documentaire Historisch Archief OTO Melara).

Naast andere wedstrijden werden we ook bekroond met de "Festival du cinemà de Paris" prijs voor onze productie "In the garden's mind" gemaakt voor de performer Elisabetta Vittoni.

Krachtig en gemakkelijk te leren
Op dit moment werken we aan de nieuwe editie van Mondo Crociera, een Italiaans TV-kanaal dat verslag doet van spannende plaatsen over de hele wereld. In een van de eerste afleveringen zullen we verslag doen van de lancering van het nieuwe cruiseschip MSC VIRTUOSA dat eind november in Dubai plaatsvond.

EDIUS is niet alleen zeer krachtig, maar ook eenvoudig te leren. Ik beveel EDIUS vaak aan andere filmmakers aan en ik hoor zeer positieve feedback.