E7rs b1

Wanneer u geluid opneemt bij uw video opnames kunt u niet altijd verhinderen dat er soms ook wat ruis wordt opgenomen. Soms ontdekt u dat pas in de montageruimte dat er storende geluiden zitten in uw geluidsopnames.  Om dit in de postproductie op te lossen is meestal een tijdrovende opdracht die niet altijd het gewenste resultaat oplevert. Hoe vaak gebeurd het niet dat het niet goed lukt om ruis, windruis of breedbandruis te verwijderen van belangrijke scenes?

Met ACON Digital Restoration Suite voor EDIUS is het mogelijk deze problemen op te lossen, in minder tijd en met hoge kwaliteit.

Er is veel tijd gestopt in het algoritme voor het behouden van zoveel mogelijk van het originele audio signaal en haar karakteristieken tijdens het proces van ruis onderdrukking.

ACON Digital Restoration Suite for EDIUS bestaat uit vier audio restauratie plug-ins die individueel of gecombineerd gebruikt kunnen worden. In de huidige versie 2 van de ACON Digital Restoration Suite zijn de plug-ins verbeterd:


DeNoise2
is ontworpen om statische ruis te onderdrukken bijvoorbeeld breedbandruis, gesis, wind ruis, bromtoon en camera ruis. U kunt het ruis profiel op elk moment bevriezen om de ruisonderdrukking uit te voeren. De ruis kan automatisch worden verminderd in de adaptieve modus of na het meten van de kenmerken van de ruis in de modus van het ruisprofiel. Nieuw in versie 2 zijn dynamische ruisprofielen die de dynamische eigenschappen van de ruis vastleggen, zodat ruis dat in de loop van de tijd fluctueert, zoals windruis, effectief kan worden gereduceerd. Het nieuwe algoritme is ook sterk verbeterd en is nu nog minder onderhevig aan typische storende ruisonderdrukkingsartefacten.


DeNoise

 

DeHum2 richt zich op gezoem en gebrom dat meestal wordt geïntroduceerd bij slechte aarding van elektrische apparatuur maar ook andere tonale ruis veroorzaakt door bijvoorbeeld elektrische motoren. Met behulp van deze functie kunnen de parameters nauwkeurig worden ingesteld. Het bromtoon-detectie-algoritme is in versie 2 verbeterd en er is nu een nieuwe Scan knop die de fundamentele bromfrequentie automatisch fijn afstelt.
DeHum

De geïntegreerde monitoring functie stelt u in staat alleen de ruis in het audiosignaal te verwijderen. Door de beschikbare parameter instelling kunt een precieze selectie maken.

DeClick2 is ontworpen om impulsgeluiden te onderdrukken.

DeClick

Impulsachtige ruis zoals klikken, tikken en gekraak komen vaak voor op LP’s en 78 toeren platen. Maar ze kunnen ook voorkomen in digitale geluidsopnames door middel van ‘drop-outs’ en vervormde datapakketten. Vanwege hun metaal klinkende geluid kunnen deze vervormingen enorm hinderlijk zijn. DeClick2's "Thump reduction" werkt ook effectief op vocale opnames met ongewenste plosieven. Het algoritme is in versie 2 verbeterd en is nu minder gevoelig voor het verminderen van "attacks" en transiënten in het gewenste signaal.

DeClip2 herstelt geluidsopnames die door analoge of digitale oversturing van het geluidsniveau vervormd zijn.

DeClip

Experts bevelen aan om de geluidsinstellingen van een camera handmatig te bedienen en niet te vertrouwen op automatische functies.

Handmatige instellingen zijn beter dan automatische functies die tijdens de opnames bijvoorbeeld achtergrondgeluid en de dialoog op hetzelfde niveau instelt.

Maar bij handmatige instelling bestaat de mogelijkheid van oversturen van het geluidsniveau. Dit kan gebeuren wanneer het opname niveau te hoog is en de luidste pieken niet adequaat kunnen worden opgenomen. Declip vervangt deze vervormde pieken met een schatting van de signaal curve. DeClip2 herstelt de door analoge of digitale clipping vervormde audio-opnamen met een verbeterd algoritme.Hierdoor onderscheidt ACON Digital Restoration Suite voor EDIUS zich van andere oplossingen die niet zo'n krachtige tool bevatten.

Nieuw in versie 2

Alle vier plug-ins hebben verbeteringen gekregen in zowel de verwerkingsalgoritmes als de gebruikersinterface ten opzichte van versie 1. DeNoise 2 introduceert de nieuwe dynamische ruisprofielen die helpen ruis te verminderen die willekeurig in de tijd fluctueert, zoals windruis of geritsel van lavaliermicrofoons. Waar de eerdere versies alleen een statische ruisafdruk met tijdconstante ruisniveaus vastlegden, leggen de dynamische ruisprofielen de statistieken van de te reduceren ruis vast. Het ruisonderdrukkingsalgoritme schat vervolgens de meest geschikte ruisdrempel curve voor het ruisende ingangssignaal in aan de hand van de gemeten statistieken.

DeNoise 2, DeClick 2 en DeHum 2 ondersteunen nu de Mid/Side (M/S) verwerking, die ongewenste fluctuaties in het stereobeeld kan verminderen. Het kern algoritme in DeClick 2 is verbeterd en behoudt nu beter de transiënten en kan met hogere waarden ingesteld voor  klik- en knetter gevoeligheden  zonder artefacten in het geluid te introduceren.

DeHum 2 heeft een nieuwe automatische fijnafstellingsknop die de automatische inschatting van de bromruisfrequentie activeert. Ook de brom-tracking en -onderdrukking zijn verbeterd. DeClip 2 is verbeterd op het gebied van geluidskwaliteit en biedt nu een nog indrukwekkender reconstructie van geclipte signaal pieken.

Alle plug-ins in de suite ondersteunen nu surround en immersieve audioformaten tot 7.1.6 kanalen.

Demo video

Demo audio files

Klik hier voor voorbeeld audio bestanden van voor en na  bewerking met Acon Digital Restoration Suite.

Conclusie

ACON Digital Restoration Suite for EDIUS kan goed gebruikt worden in combinatie met Voxengo Voxformer. Met die combinatie krijgt u tegen een redelijke prijs, de beste audio voor uw producties die u met EDIUS monteert.


De laatste versies van de installeer programma’s vindt u op onze
 download pagina.

Alle plug-ins zijn beschikbaar via uw lokale EDIUS wederverkoper.